Ravnatelj Ureda sudjelovao na obilježavanju Dana Svetog Stjepana i otvaranju obnovljenog Doma kulture u Korođu dana 20. kolovoza 2019. godine

Slika /slike/Foto vijesti 2019/Korođ 1.JPG

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Alen Tahiri, univ.spec.pol., sudjelovao je dana 20. kolovoza 2019. godine na obilježavanju Dana Svetog Stjepana, kralja i utemeljitelja moderne Mađarske, u mjestu Korođ (Vukovarsko-srijemska županija) kojom prigodom je otvoren obnovljeni Dom kulture u Korođu, jedan od važnih objekata za pripadnike mađarske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.
 
Dvogodišnji projekt obnove Doma kulture u Korođu proizašao je iz aktivnosti utvrđenih u Operativnom programu za mađarsku nacionalnu manjinu koji je sastavni dio Operativnih programa za nacionalne manjine za razdoblje 2017. - 2020., dokumenta koji je Vlada Republike Hrvatske donijela na sjednici održanoj 24. kolovoza 2017. godine.
 
Dom kulture u Korođu, za čiju su obnovu izdvojena financijska sredstva u iznosu od oko 2 milijuna kuna putem Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, omogućit će odvijanje kulturnih aktivnosti koje, u prvom redu, imaju za cilj njegovanje tradicije, običaja, jezika i kulture pripadnika mađarske nacionalne manjine. Do realizacije navedenog projekta došlo je uz veliki angažman Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, zahvaljujući kojoj je u razdoblju od 2017. godine pa do danas, osim ovog, realiziran niz drugih projekata koji su usmjereni dobrobit mađarske zajednice u Republici Hrvatskoj.
 
Ravnatelj Ureda naglasio je u svojem uvodnom govoru kako vjeruje da će Demokratska zajednica Mađara Hrvatske i dalje uspješno provoditi aktivnosti koje imaju za cilj očuvanje i promicanje identiteta mađarske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj te da će ovaj Dom kulture postati mjesto okupljanja i međusobnog druženja mađarske, ali i šire zajednice.
 
Na obilježavanju dana Svetog Stjepana i otvaranju obnovljenog Doma kulture u Korođu prisustvovali su i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, gospodin Gordan Grlić Radman, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Mađarske, gospodin Péter Sztáray, veleposlanik  Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj, gospodin József Magyar, obnašatelj dužnosti generalnog konzula Republike Mađarske u Osijeku, gospodin Béla Gárdos, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i supredsjedatelj Mješovitog odbora za zaštitu mađarske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Mađarskoj, gospodin Zvonko Milas, župan Vukovarsko-srijemske županije, gospodin Božo Galić, načelnik Općine Tordinci, gospodin Željko Matanović, predstavnici mađarskih udruga u Hrvatskoj te brojni mještani Korođa.



Pisane vijesti