Ravnatelj Ureda sudjelovao na konferenciji „10 godina primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije u Hrvatskoj“, Zagreb, 25. travnja 2019. godine

Slika /slike/Foto vijesti 2019/10 godina ZSD-naslovna.JPG
Ravnatelj Ureda g. Alen Tahiri, univ.spec.pol., sudjelovao je 25. travnja 2019. godine na konferenciji povodom obilježavanja 10 godina primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije u Hrvatskoj, održanoj u Zagrebu u Kući Europe u organizaciji pučke pravobraniteljice i Kuće ljudskih prava.

U svom uvodnom govoru, ravnatelj Ureda je istaknuo da činjenica obilježavanja 10 godina Zakona o suzbijanju diskriminacije predstavlja afirmaciju za društvo u cjelini, a osobito za Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji je izravno sudjelovao u izradi nacrta Zakona kao tijelo nadležno za stručnu i administrativnu podršku radnoj skupini za izradu nacrta Zakona.

Nadalje, ravnatelj Ureda je istaknuo da se i nakon deset godina provedbe Zakona o suzbijanju diskriminacije kao izazov pokazuju nedostatno prijavljivanje diskriminacije pravobraniteljskim institucijama i mali broj pokrenutih odnosno riješenih sudskih postupaka te naveo da će Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u drugoj polovici 2019. godine pristupiti izradi nacrta novog Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje 2020. do 2022. godinu.

Zaključno, s obzirom na ulogu pučke pravobraniteljice kao središnjeg tijela u suzbijanju diskriminacije te uloge posebnih pravobraniteljica koje proizlaze iz Zakona o suzbijanju diskriminacije i posebnih zakona, zahvalio se na dosadašnjoj suradnji u borbi protiv diskriminacije i izrazio punu podršku i otvorenost za suradnju u daljnjem ostvarivanju ciljeva zamišljenih kroz Zakon o suzbijanju diskriminacije.

Uz ravnatelja Ureda g. Alena Tahirija, univ.spec.pol., uvodničari konferencije bili su Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, Ivan Novosel, programski direktor Kuće ljudskih prava Zagreb, Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske te Anne Gaspard, izvršna direktorica Europske mreže tijela za jednakost (Equinet).

Tijekom konferencije izložena su iskustva i uloge pravobraniteljskih i drugih institucija u primjeni Zakona o suzbijanju diskriminacije, a o ulozi i iskustvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te značaju Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje 2017.-2022. u kontekstu primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije izlagao je savjetnik u Vladinom uredu Kristijan Kevešević.



Pisane vijesti