Ravnatelj Ureda na sastanku EU mreže nacionalnih koordinatora i ekvivalentnih mehanizama

Slika /slike/Foto vijesti 2024/Slika Beč-web.jpg
Ravnatelj Ureda i nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima, gosp. Alen Tahiri, univ. spec. pol., od 12. do 13. rujna 2024. godine  sudjeluje na zajedničkom sastanku EU mreže nacionalnih koordinatora i ekvivalentnih mehanizama u suorganizaciji Vijeća Europe i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) u Beču.

Prvi dan sastanka posvećen je osobama koje se nalaze u povećanom riziku u kontekstu trgovanja ljudima te mjerama za prevenciju, otkrivanje i pružanje podrške žrtvama, kao i mjerama kažnjavanja počinitelja, jačanja nacionalnog i regionalnog odgovora na borbu protiv trgovanja ljudima uključujući i prijedloge mjera za povećanje učinkovitosti sustava.

Drugi dan sastanka obrađivati će se teme mogućeg angažmana stručnih osoba,  preživjelih žrtava trgovanja ljudima, u procese izrade javnih politika usmjerenih suzbijanju trgovanja ljudima.

Kao aktivni član EU mreže nacionalnih koordinatora i ekvivalentnih mehanizama, ravnatelj je istaknuo važnost ove teme za Vladu Republike Hrvatske kao i posvećenost nacionalnog referalnog sustava borbi protiv trgovanja ljudima.

Na marginama sastanka, 11. rujna 2024. godine, predstavljena je publikacija OSCE-a „Iza sjene: Dinamika trgovanja ljudima povezana s manjinskim skupinama, uključujući nacionalne manjine“. Tijekom predstavljanja, gospodin Tahiri se, između ostalog, osvrnuo na učestalost različitih oblika trgovanja ljudima unutar romske zajednice, naglasivši važnost edukacije mladih Roma i Romkinja te preventivnih aktivnosti koje se u kontinuitetu provode u  Republici Hrvatskoj.
 
 

Pisane vijesti