Ravnatelj Ureda na čelu delegacije Republike Hrvatske na ministarskom sastanku Brdo Proces

Slika /slike/Foto vijesti 2020/Skupinska fotografija.jpg
Ravnatelj Ureda, Alen Tahiri, univ. spec. pol., predvodio je delegaciju Republike Hrvatske na ministarskom sastanku Brdo Proces koji se održao 4. ožujka 2020. u Ljubljani. Tema ovogodišnjeg sastanka Brdo Procesa, koji okuplja države Jugoistočne Europe, bila je jačanje suradnje u borbi protiv trgovanja ljudima i seksualnog zlostavljanja djece putem Interneta.
 
Tijekom prvog dijela sastanka raspravljalo se o rezultatima regionalne suradnje na području suzbijanja trgovanja ljudima i funkcioniranju neformalne mreže nacionalnih koordinatora za suzbijanje trgovanja ljudima. Sudionici sastanka potvrdili su važnost međusobne suradnje i složili se da je mreža nacionalnih koordinatora u Jugoistočnoj Europi dala značajan doprinos jačanju regionalne suradnje u borbi protiv tog globalnog fenomena. Na sastanku je dogovoreno da se regionalna suradnja na području suzbijanja trgovanja ljudima unutar postojeće mreže nastavi i nadograđuje na temelju strateškog dokumenta koji su pripremili nacionalni koordinatori zajedno s Međunarodnim centrom za razvoj migracijske politike (ICMPD).
 
Drugi dio sastanka bio je usmjeren jačanju policijske suradnje u prevenciji i istrazi seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece putem Interneta. Postignuta je suglasnost o potrebi podizanja svijesti u društvu, posebno najugroženijih članova društva, djece i mladih, o zamkama koje nove tehnologije mogu predstavljati, s naglaskom na dodatno jačanje i uključenost relevantnih službi u državama članicama Brdo Procesa na ovom području i omogućavanju stručnjacima da se informiraju o preventivnim i drugim aktivnostima važnim za borbu protiv zlouporaba na Internetu. Kako bi se u budućnosti intenzivirala suradnja na ovom području, na sastanku je dogovoreno stvaranje mreže nadležnih kontaktnih točaka u spomenutim državama.
 
Članovi neformalne mreže nacionalnih koordinatora za suzbijanje trgovanja ljudima u jugoistočnoj Europi sastali su se na marginama ministarskog sastanka Brdo Procesa. Navedena mreža prepoznata je kao jedan od najvažnijih foruma za suradnju u području borbe protiv trgovanja ljudima u državama Jugoistočne Europe.



Pisane vijesti