Ravnatelj Ureda na 9. sastanku Odbora stručnjaka za Rome i Putnike Vijeća Europe (ADI-ROM)

Slika /slike/Foto vijesti 2024/9. sastanak ADIROM.jpg
Alen Tahiri, univ. spec. pol., ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, sudjeluje 15. i 16. svibnja 2024. na 9. sastanku Odbora stručnjaka za Rome i Putnika Vijeća Europe (ADI-ROM) u Strasbourgu.
 
Na početku sastanka predstavljene su aktivnosti drugih tijela Vijeća Europe relevantne za romsku nacionalnu manjinu kao što su Europska komisija protiv rasizma i nesnošljivosti (ECRI) i Savjetodavni odbor Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina.
 
Predstavljeni su relevantni prioriteti predsjedanja Irske, Islanda i Latvije Vijećem Europe. Ravnatelj je čestitao na odlučnom zalaganju u izazovnim vremenima i osobito pohvalio aktivnosti predsjedanja Republike Irske u kojima je i osobno sudjelovao.
 
Nadalje, predstavljen je i skup programa i alata uz provedbu Preporuke Odbora ministara o uključivanju povijesti Roma u školske kurikulume i nastavne materijale za koje je ravnatelj ocijenio kako čine značajan korak u pravom smjeru te obavijestio o relevantnim aktivnostima Republike Hrvatske kao i izazove uz koje se surađuje s tijelima Vijeća Europe. Stoga je pozdravio razvoj Nacrta Strategije uključivanje Roma i Putnika Vijeća Europe za razdoblje 2026.-2030. kao i studije politika i praksi desegregacije i uključivanja na području obrazovanja.
 
Gosp. Tahiri na sastanku je predstavio relevantne aktivnosti Vlada Republike Hrvatske na području antidiskriminacije, trgovanja ljudima i govora mržnje, uspješno predsjedanje IHRA-om te buduće mjere i aktivnosti za uključivanje Roma, uključujući tematski posjet skupine stručnjaka Vijeća Europe o praćenju provedbe relevantnih javnih politika .

Pisane vijesti