Ravnatelj Ureda na 8. sastanku Odbora stručnjaka za Rome i Putnike Vijeća Europe (ADI-ROM)

Slika /slike/Foto vijesti 2023/WEB-Strasbourg.jpg
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina sudjeluje 17. i 18. listopada 2023. na 8. sastanku Odbora stručnjaka za Rome i Putnika Vijeća Europe (ADI-ROM) u Strasbourgu.
 
Na početku sastanka izabrani su novi predsjedatelj i supredsjedatelj Odbora stručnjaka, a ravnatelj Ureda gosp. Tahiri je jednoglasno izabran za izvjestitelja za antiromski rasizam i diskriminaciju, govor mržnje i nasilje.
 
Nadalje, predstavljeni su relevantni prioriteti predsjedanja Irske, Islanda i Latvije Vijećem Europe, te informacije Upravnog odbora za antidiskriminaciju, raznolikost i uključivanje (CDADI).
 
Ravnatelj, kao aktivni član Radne grupe za izradu nacrta Preporuka o jednakosti romskih žena i djevojčica, istaknuo je njihovu važnost i sveobuhvatnost. Pozdravio je i program izgradnje kapaciteta na lokalnoj razini za provedbu preporuka o podučavanju povijesti Roma u školskim kurikulima i obrazovnim materijalima te podržao izradu i donošenje preporuke o desegregaciji te politikama i praksama uključivanja Roma na području obrazovanja.
 
Gosp. Tahiri na sastanku je predstavio relevantne dokumente koje je usvojila Vlada Republike Hrvatske na području antidiskriminacije, trgovanja ljudima i govora mržnje te buduće mjere i aktivnosti za uključivanje Roma.
 

 

Pisane vijesti