Ravnatelj Ureda mr.sc. Branko Sočanac otvorio konferenciju na temu integracije stranaca u hrvatsko društvo

Slika /arhiva/stories/29042015.jpg

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske je u svojstvu ureda koji koordinira integracijsku politiku u Republici Hrvatskoj organizirao dana 28. travnja 2015. godine u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova konferenciju pod nazivom 'Integracija stranaca u hrvatsko društvo'.



Konferencija je održana s ciljem pružanja pregleda poduzetih aktivnosti te prikaza rezultata i utvrđivanja daljnjih izazova u području integracijske politike.

U okviru prvog panela konferencije mr.sc. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, izložio je postignuća i izazove utvrđene kroz dosadašnju provedbu Akcijskog plana za uklanjanje prepreka pri ostvarivanju pojedinih prava u području integracije stranaca za razdoblje od 2013. do 2015. godine. U nastavku panela su Lana Vučinić iz Ministarstva unutarnjih poslova i Božica Šarić iz Ministarstva zdravlja predstavile aktivnosti i izazove u području integracije iz svog djelokruga.

U drugom panelu su znanstvenici iz Instituta za migracije i narodnosti dr.sc. Snježana Gregurović i mr.sc. Drago Župarić-Iljić izložili posljednja istraživanja vezano za indeks razvijenosti politika integracije migranata (MIPEX) za Republiku Hrvatsku. U raspravu se uključio i Thoms Huddleston putem skypea iz Brisela, koji je govorio o ocjeni u okviru MIPEX-a za Republiku Hrvatsku.

U tematskom, trećem, dijelu konferencije raspravljalo se o percepciji stranaca u hrvatskoj javnosti, posebno o ranjivim skupinama stranaca u hrvatskom društvu te o njihovom prikazivanju u medijima. Izlaganja su održali dr.sc. Duško Petrović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Tomislav Žaja iz Gral Film d.o.o. i Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije.

Prije same rasprave Ivana Furlić iz Ministarstva socijalne politike i mladih predstavila je kampanju Vijeća Europe protiv govora mržnje na Internetu u kontekstu podizanja svijesti mladih o problematici diskriminacije, ksenofobije i rasizma. Kampanja također obuhvaća problematiku percepcije stranaca kao jedne od skupina koje su pogođene govorom mržnje u javnosti.

U raspravi koja je uslijedila nakon sva tri panela sudjelovali su članovi Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo i njegove Radne skupine, predstavnici akademske zajednice, nevladinih organizacija, medija te nezavisni stručnjaci koji se bave temom migracija i integracije.

Pisane vijesti