Ravnatelj Ureda mr.sc. Branko Sočanac održao uvodni govor na Konferenciji povodom Međunarodnog dana nestale djece (25.5.)

Slika /arhiva/stories/25052015.jpg

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece Centar za nestalu i zlostavljanu djecu je organizirao regionalnu konferenciju u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.



Ravnatelj Ureda mr.sc. Branko Sočanac obratio se prisutnima uvodnim govorom u kojem se posebno osvrnuo na problem trgovanja djecom. Trgovanje ljudima kao rastući problem suvremenog društva jedan je od najtežih oblika kršenja ljudskih prava koji poprima nove oblike izvršenja. Naročito su zabrinjavajuće procjene da na globalnoj razini, čak 30% od ukupnog broja žrtava trgovanja ljudima čine djeca. Upravo zato, u okviru cjelokupne materije suzbijanja trgovanja ljudima, djeca – kao posebno ranjiva skupina traže zaseban pristup te posebne mjere prevencije, pomoći i zaštite. Također je istaknuo da je Republika Hrvatska od početka uspostave sustava trgovanja ljudima usvojila niz strateških dokumenata unutar kojih se posebna pozornost posvećuje zaštiti djece kao žrtava trgovanja ljudima. Također, unutar nacionalnog sustava postoji i nacionalno sklonište za djecu žrtve trgovanja ljudima. Za naglasiti je također, da kazneno zakonodavstvo prepoznaje trgovanje djecom kao kvalificirani oblik kaznenog djela trgovanja ljudima, te ga kao takvog i odgovarajuće sankcionira.

Pisane vijesti