Posjet novog veleposlanika Republike Rumunjske Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

Slika /slike/Rumunjski - veleposlanik.jpg
Dana 28. listopada 2016. godine v.d. ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr.sc. Branko Sočanac primio je novog Veleposlanika Republike Rumunjske NJ.E.  Constantina Mihaila Grigoria. 
                      
Tijekom sastanka razmijenjene su informacije o dosadašnjim prijateljskim i dobrosusjedskim  odnosima te o aktivnostima koje  se provode na  području zaštite ljudskih prava te prava nacionalnih manjina u dvjema državama. Bilo je riječi i o statusu jezične manjine Istrorumunja koja živi na području općine Kršan.

Upoznajući visokog gosta s djelokrugom Ureda te s programima, planovima i strategijama koji su usmjereni na poboljšanje ljudskih prava  te unaprjeđenje položaja nacionalnih manjina, ravnatelj je naglasio da je Republika Hrvatska osigurala visoku razinu prava pripadnicima nacionalnih manjina sukladno visokim međunarodnim standardima te da priznaje 22 nacionalne manjine, među kojima i rumunjsku nacionalnu manjinu. Istaknuo je također da se u cilju potpunijeg uključivanja u hrvatsko društvo posebna pozornost posvećuje romskoj nacionalnoj manjini. U vezi s navedenim pitanjima spomenuo je i dobru prekograničnu suradnju s vladinim uredima u Republici Rumunjskoj.

Veleposlanik je u nastavku razgovora, među ostalim, prezentirao i sustav zaštite prava nacionalnih manjina u Rumunjskoj. Naveo je, da je njihovo veleposlanstvo zainteresirano i za očuvanje istrorumunjskog jezika u Hrvatskoj na području Istre,  spomenuvši da je i Vlada Republike Rumunjske  osigurala financijsku podršku za sanaciju osnovne škole Ivan Goran Kovačić u Čepiću u Šušnjevici, budući da se u toj školi već duže vrijeme  provodi program očuvanja Istrorumunjskog, Vlaškog ili Žejanskog jezika.

Tijekom razgovora najavljena je i svečanost u povodu završetka obnove Područne škole u Šušnjevici koja će se održati  8. studenog ove godine na kojoj će sudjelovati predstavnici obiju država.
 

Pisane vijesti