Posjet delegacije Državnog povjerenstva za etničke poslove Narodne Republike Kine

Dana 15. listopada 2012. godine Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina primio je šesteročlanu delegaciju Državnog povjerenstva za etničke poslove Narodne Republike Kine u sastavu: g.Sun Qingyoua, ravnatelj Uprave za politike, zakone i propise, g. Gong Zhaoqiang, šef glavnog tajništva, g. Wang Yujin, zamjenik ravnatelja Uprave za financije, g. Tian Daiwu, zamjenik načelnika Povjerenstva za etničke poslove provincije Hunan, g. Zhanc Aimin, načelnik Odjela u Upravi za inspekciju, g. Xiong Fangliang, zamjenik načelnika Odjela u Upravi za politiku, zakone i propise i gđa. Zhan Xiaodan, prevoditeljica.

Ispred Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina prijemu su nazočili g. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda, gđa. Bahrija Sejfić, pomoćnica ravnatelja Ureda i gđa. Jasna Rašeta, savjetnica u Vladinom uredu.

Ravnatelj Ureda pozdravio je članove delegacije te zahvalio na posjetu i iskazanom interesu za pravni i institucionalni okvir te aktivnosti Republike Hrvatske u području zaštite i promicanja prava pripadnika nacionalnih manjina. Upoznao je članove delegacije s pravima koja se pripadnicima nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj jamče Ustavom, Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i posebnim propisima. Ravnatelj je poseban naglasak stavio na zaštitu prava pripadnika romske nacionalne manjine te informirao delegaciju o izradi nove Nacionalne strategije za Rome i aktivnostima Ureda u vezi s aktualnim jednogodišnjim predsjedavanjem Republike Hrvatske Desetljećem za uključivanje Roma 2005.-2015.

U sklopu posjeta s kineskom delegacijom su održani sastanci s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Savjeta za nacionalne manjine i Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskoga Sabora.



Pisane vijesti