Otvoren međunarodni stručni seminar „Prijelaz od obrazovanja do zapošljavanja za mlade Rome – Ključni korak u uključivanju Roma“ NP Brijuni, 25. – 26. rujna 2018. godine

Slika /slike/Foto vijesti 2018/Otvoren međunarodni stručni seminar „Prijelaz od obrazovanja do zapošljavanja za mlade Rome-slika 1.jpg
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u suradnji s Tajništvom Odbora stručnjaka Vijeća Europe za pitanja Roma i putnika (CAHROM) organizirali su stručni skup posvećen pitanju tranzicije od obrazovanja ka zapošljavanju za mlade Rome na Brijunima, 25. i 26. rujna 2018.g. Međunarodni seminar dio je programa predsjedanja Republike Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe i prioriteta Učinkovita zaštita prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina.

Međunarodni seminar otvorili su g. Amir Muharemi, pomoćnik ministrice Ministarstva vanjskih i europskih poslova, g. Thorsten Afflerbach, ravnatelj Odjela za Rome i putnike Vijeća Europe te g. Alen Tahiri, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. Pozdravne govore održali su g. Veljko Kajtazi, zastupnik u Hrvatskom saboru, gđa Tatjana Anđelić, predsjedavajuća Ad hoc odbora stručnjaka Vijeća Europe za pitanja Roma i gđa Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u RH „Kali Sara“.



Uz prezentacije aktivnosti usmjerenih putem tzv. općih mjera na NEET populaciju, aktivnosti poduzetih na paneuropskoj razini, iskustava zemalja članica EU i kandidatkinja, kao i drugih članica Vijeća Europe, razmotreni su i preostali izazovi i najbolje prakse. Tematski se stručni skup nastavio na dosadašnje aktivnosti Republike Hrvatske, Europske unije i Vijeća Europe, a okupio je oko 60 sudionika, predstavnika Odbora stručnjaka Vijeća Europe za pitanja Roma i putnika (CAHROM), međunarodnih organizacija, akademske zajednice i drugih stručnjaka, nadležnih tijela s nacionalne, regionalne i lokalne razine, romske nacionalne manjine i civilnog društva.

Pisane vijesti