Okrugli stol na temu: "Novi trendovi na području suzbijanja trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj"

Slika /arhiva/stories/25102014.jpg

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina je u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem dana 17. listopada 2014. godine održao Okrugli stol na temu: „Novi trendovi na području suzbijanja trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj". Spomenuti Okrugli stol je organiziran u svrhu obilježavanja 8. Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima.



Sudionici Okruglog stola bili su članovi Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima, članovi Operativnog tima za suzbijanje trgovanja ljudima, predstavnici medija te predstavnici organizacija civilnog društva koje se bave prevencijom i suzbijanjem trgovanja ljudima.

Gđa. Sanja Pupačić, voditeljica Službe za zaštitu emigranata, otvorila je navedeno događanje te je ispred Hrvatskog Crvenog križa dala uvodnu riječ o spomenutoj temi, a isto tako je i spomenuta preventivna kampanja «Red Bell - Crveno zvono» kojom se nastoji informirati javnost o pojavi trgovanja ljudima, te potaknuti sve važne dionike na poboljšanje sustava pomoći i zaštite osobama koje se mogu naći u lancu trgovanja.

Nadalje Okruglim stolom je predsjedavao mr. sc. Branko Sočanac, nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, koji je prezentirao trenutnu situaciju u području trgovanja ljudima i istaknuo da je Hrvatska posljednjih godina sve više zemlja porijekla i odredišta za žrtve trgovanja ljudima, a naročito za žrtve iz regije. Tijekom 2014. godine identificirano je ukupno 26 žrtava trgovanja ljudima, a posebno je zabrinjavajući podatak da je broj djece žrtava trgovanja ljudima u porastu.

Također na Okruglom stolu su govorili su i gđa. Đurđica Kolarec, koordinatorica Mreže „Petra" koja je govorila o Novim/starim trendovima u sagledavanju trgovanja ženama u svrhu seksualne eksploatacije, zatim g. Zlatko Đumić, policijski službenik Službe organiziranog kriminaliteta Ministarstva unutarnjih poslova koji je predstavio Akciju „Oliver" govoreći na temelju iskustva iz prakse.

Gđa. Andrea Krznar, voditeljica Službe za beskućnike, žrtve trgovanja ljudima, humanitarni rad i volonterstvo, Ministarstva socijalne politike i mladih je govorila o problemima trgovanjem djecom – trendovima i izazovima današnjice. Na kraju Okruglog stola doc.dr.sc. Goranka Lalić Novak, je ispred Hrvatskog pravnog centra predstavila projekt „Žrtve trgovanja ljudima među nezakonitim migrantima".

Pisane vijesti