Održana završna konferencija projekta

Slika /slike/Foto vijesti 2022/ESF,završna konferencija 15.07.2022.jpg
Dana 15. srpnja 2022. u Zagrebu u hotelu Dubrovnik održana je konferencija povodom završetka projekta „Uključivanje Roma - Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine“ – FAZA I, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda.

Riječ je o projektu kojem je opći cilj doprinijeti ukupnom uključivanju pripadnika romske nacionalne manjine u hrvatsko društvo te unaprijediti provedbu strateškog dokumenta. Specifični ciljevi projekta su: 1) podizanje razine svijesti javnosti kao i pripadnika romske nacionalne manjine o važnosti predškolskog odgoja i obrazovanja, potrebi prevencije ispadanja iz srednjoškolskog obrazovanja te nepovoljnom položaju žena, djece i mladih pripadnika romske nacionalne manjine, 2) jačanje koordinacijske uloge Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, te jačanje kapaciteta predstavnika tijela i 3) unaprjeđenje sudjelovanja pripadnika romske nacionalne manjine u provedbi nacionalnog strateškog okvira za Rome.

Cilj završne konferencije bio je predstavljanje provedenih aktivnosti tokom trajanja projekta u protekla 42 mjeseca te diskusija i razmjena iskustava vezana uz rad na poboljšanju položaja romske nacionalne manjine.

Konferenciju je uvodnim obraćanjem otvorio ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske g. Alen Tahiri, univ. spec. pol., u kojem je iznio ključne točke projekta. Nakon toga uvodno su se obratili g. Ivan Ermenc, ispred Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva; gđa Suzana Krčmar, predsjednica Savez Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ te gđa Marija Barilić, predstavnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U drugom dijelu konferencije izlaganja su imale predstavnice Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske: gđa Sanda Brumen, voditeljica projekta, predstavila je provedene aktivnosti a gđa Klaudija Kregar Orešković je govorila o planovima sadržani u Nacionalnom planu za uključivanje Roma za razdoblje od 2021. do 2027. godine te budućim projektima. Na kraju je g. Stane Baluh, ravnatelj Ureda za narodnosti Vlade Republike Slovenije, govorio o radu na poboljšanju položaja pripadnika romske nacionalne manjine u Sloveniji.
 

Pisane vijesti