Održana treća sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. godine

Slika /slike/Foto vijesti 2021/IMG_0466.JPG
U petak, 3. rujna 2021. održana je treća sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. godine, pod vodstvom predsjednika Povjerenstva – potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, Borisa Miloševića.

Sjednica je održana nastavno na terenski posjet Povjerenstva naseljima Bistrinci (Grad Belišće), Torjanci (Općina Petlovac) i Beli Manastir u Osječko-baranjskoj županiji.

U otvorenom dijelu treće sjednice zamjenik župana Osječko-baranjske županije, gradonačelnici, načelnici i drugi predstavnici lokalnih samouprava te vijeća romske nacionalne manjine predstavili su najznačajnija postignuća i izazove u poboljšanju uvjeta života pripadnika romske nacionalne manjine, uključujući potporu Povjerenstva, kao što su izgradnja ceste u Bistrincima te sufinanciranje prometne infrastrukture u Jagodnjaku.

U zatvorenom dijelu sjednice nastavljena je diskusija o kriterijima za utvrđivanje financijske pomoći za poboljšanje uvjeta i kvalitete života pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj a potom je Povjerenstvo informirano i o provedbi Godišnjeg programa za unapređenje životnih uvjeta pripadnika romske nacionalne manjine za 2021. godinu.
 

Posjet i sjednica Povjerenstva organizirani su kao dio aktivnosti projekta „Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I“ (ESF).

Pisane vijesti