Održana početna konferencija projekta „SINERGY – Osiguravanje sinergijskog pristupa integraciji državljana trećih zemalja”

Slika /slike/Foto vijesti 2024/foto za str. Ureda 2.jpg
U organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, 3. srpnja 2024. godine u hotelu Westin, Zagreb, održana je početna konferencija projekta SINERGY - Osiguravanje sinergijskog pristupa integraciji državljana trećih zemalja.
Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF), a događajem je najavljen početak novog projekta koji će dodatno unaprijediti naš sustav integracije državljana trećih zemalja, s posebnim naglaskom na osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita.

Konferenciju je uvodnim govorom otvorila Katarina Coha, voditeljica Službe za ljudska prava, koja je izrazila zadovoljstvo zbog velikog odaziva te naglasila važnost sinergijskog djelovanja svih dionika u osmišljavanju i provedbi integracijskih mjera.
Istaknula je kontinuitet projekata Ureda usmjerenih na integraciju državljana trećih zemalja te zahvalila gradovima koji su podržali projekt „SINERGY”.
Gospođa Coha također je naglasila potrebu za daljnjim unapređenjem integracijskih politika, učeći iz iskustava prošlih projekata i izazova, poput integracije ukrajinskih izbjeglica.
Nakon otvaranja konferencije, predstavljene su strateške i projektne aktivnosti Ureda kao koordinativnog tijela u postupku uključivanja u društvo osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom te aktivnosti projekta „SINERGY”.
U prvom dijelu konferencije, fokus je bio na važnosti lokalne zajednice u procesu integracije osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom i državljana trećih zemalja. Predstavnice UNHCR-a, Mirjana Vergaš, Grada Zagreba, Jana Radić, i Grada Varaždina, Andreja Bobek, govorile su o učinkovitom uključivanju izbjeglica u lokalnu zajednicu.
Drugi dio konferencije obuhvatio je teme uklanjanja jezičnih barijera prilikom korištenja prava osiguranih zakonom za osobe pod međunarodnom i privremenom zaštitom i državljana trećih zemalja.
Govorila je stručnjakinja iz područja prevođenja i edukacije  Martina Čarija te predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Elizabeta Filipaj, Centra za kulturu dijaloga (CKD), Nejra Kadić Meškić i Sweta Pudasaini Vražić, članica Savjetodavne skupine državljana trećih zemalja i osoba migrantskog porijekla.
Predstavljen je i novi sustav učenja hrvatskog jezika za strance te, kao dio aktivnosti projekta „SINERGY”, uspostavljanje centralizirane elektroničke baze prevoditelja za jezike kojima se najčešće služe osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita.
Konferencija je zaključena isticanjem važnosti međusobne suradnje svih uključenih dionika. Sinergijsko djelovanje svih razina vlasti, organizacija civilnog društva i opće populacije ključ je za uspješnu integraciju i izgradnju inkluzivnog društva.

Pisane vijesti