ODRŽANA KONFERENCIJA U OKVIRU PREDSJEDANJA RH DESETLJEĆEM ZA UKLJUČIVANJE ROMA 2005.-2015. "Perspektive financiranja uključivanja Roma iz izvora EU"

Slika /arhiva/stories/05032013_a.jpg

U Zagrebu je 28. veljače i 1. ožujka 2013. godine održana međunarodna konferencija "Perspektive financiranja uključivanja Roma iz izvora EU".

Konferencija se održala u okviru predsjedanja RH međunarodnom inicijativom Desetljeće za uključivanje Roma 2005.-2015. Jedan od specifičnih ciljeva hrvatskog predsjedanja Desetljećem jest osnaživanje predanosti Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015. prikladnom uporabom Okvira EU za nacionalne strategije integracije Roma do 2020.g., posebice u pogledu izrade politika, uspostavljanja struktura i mehanizama učinkovite alokacije i uporabe fondova, učinkovitog uključivanja Roma, te praćenja i izvješćivanja o napretku u pogledu integracije Roma. Usklađujući svoje programske dokumente s Okvirom EU za nacionalne strategije integracije Roma do 2020.g, Vlada Republike Hrvatske usvojila je Nacionalnu strategiju za uključivanje Roma do 2020.g u studenom 2012.g.

Konferenciju je otvorio potpredsjednik Vlade RH i Nacionalni koordinator Desetljeća za uključivanje Roma, mr.sc. Neven Mimica.

Međunarodna konferencija pružila je prostor za razmjenu iskustava i raspravu o dostupnim resursima Europske unije i načinu na koji se taiskustva mogu iskoristiti za unaprjeđenje planiranja programa za uključivanje Roma financiranih od strane Europske unije za razdoblje 2014.-2020. godine. U tematskim skupinama (za zemlje članice i zemlje proširenja) osobita pozornost pridala će se glavnim područjima Okvira EU i Desetljeća (obrazovanje, zapošljavanje, zdravlje, stanovanje).

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici svih zemalja članica Desetljeća (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Rumunjska, Slovačka, Srbija, Španjolska), SAD u statusu promatrača, međunarodnih organizacija (Vijeće Europe, UNDP, UNHCR, UNICEF, OESS) i romskog civilnog društva.

Konferenciju je organizirao Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske u suradnji s Fondom MtM i Tajništvom Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015.



Pisane vijesti