Održana 3. sjednica Stalnog povjerenstva za integraciju stranaca u hrvatsko društvo

Slika /slike/Foto vijesti 2022/Sastanak VRH, Stalno povjerenstvo 10.06.2022.jpg
Dana 10. lipnja 2022. s početkom u 14:00 sati, u prostorijama Vlade Republike Hrvatske, održana je 3. sjednica Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo.
 
Sjednica je sazvana s ciljem razmijene informacija o normativnim izmjenama te unaprijeđenim praksama pružanja zajamčenih usluga osobama pod međunarodnom zaštitom i strancima pod privremenom zaštitom. Posebice je bilo riječi o institucionalnim prilagodbama sustava potrebama stranaca pod privremenom zaštitom, a koji bi, u konačnici, unaprijedili ranu integraciju i osoba pod međunarodnom zaštitom te drugih državljana trećih zemalja.
 
Predsjednik Stalnog povjerenstva, g. Alen Tahiri, univ. spec. pol., predstavio je koordinativne aktivnosti Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Posebno se osvrnuo na izradu Protokola postupanja prilikom integracije osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita. Riječ je o savjetodavnom dokumentu kojim će se utvrditi nadležnosti i zaduženja tijela i organizacija na razini jedinica lokalne samouprave te koji će sadržavati hodogram aktivnosti kojima se osigurava kratkoročna, srednjoročna i dugoročna integracija osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita. Nacrt Protokola izrađen je kroz participativni proces u suradnji s predstavnicima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, javnih ustanova na lokalnoj razini i organizacija civilnog društva koje djeluju na lokalnoj razini.
 
Tijekom sjednice članice i članovi Stalnog povjerenstva odnosno njihove zamjene izložili su recentne informacije i statističke podatke iz vlastitih resora vezano uz prihvat, zbrinjavanje i integraciju osoba pod međunarodnom zaštitom i stranaca pod privremenom zaštitom te razmijenili podatke o strateškim i projektnim aktivnostima provedenim u ovu svrhu.


Pisane vijesti