Održan seminar o ulozi i unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u Zadru, 14. rujna 2018. godine

Slika /slike/Foto vijesti 2018/seminar o ulozi i unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika Zadar.jpg
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine, organizirao je seminar o ulozi i unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina koji je održan 14. rujna 2018. godine u Domu županije Zadru.

Cilj seminara je bio informiranje i educiranje članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina o njihovim pravima i obvezama koje proizlaze iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, motiviranje i poticanje na bolju suradnju vijeća i predstavnika sa tijelima lokalnih jedinica, kao i razmjena informacija o svim specifičnim problemima pripadnika nacionalnih manjina.

Seminar je otvorio ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, a sudionicima seminara, članovima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina obratili su se predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, Milena Ikić, pročelnica Upravnog odjela za pravne i zajedničke poslove Zadarske županije, Mirjana Zupčić, pročelnica Ureda Grada Zadra i Iva Dunatov, predsjednica Odbora za nacionalne manjine Vijeća Grada Zadra.

Na skupu je bilo riječi o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, dosadašnjoj ulozi i radu vijeća i predstavnika nacionalnih manjina kao i predstojećim izborima za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina koji će se održati naredne godine. Uz probleme, iznosili su se i primjeri dobre prakse i pozitivna iskustva u međusobnoj suradnji vijeća i predstavnika nacionalnih manjina s upravnim tijelima Zadarske županije i Grada Zadra.

Naglašeno je da se i u narednom razdoblju nastave aktivnosti vezane za učinkovitije sudjelovanje nacionalnih manjina u procesu odlučivanja i rješavanja poteškoća s kojima se u svom radu susreću vijeća i predstavnici nacionalnih manjina, a što će pridonijeti daljnjoj integraciji nacionalnih manjina u društveni i kulturni život.

Pisane vijesti