Održan sastanak s predstavnicima Udruge Roma „ Ne boj se – Madara“, te najugroženijih romskih naselja u Zagrebu

Slika /arhiva/stories/12112012.jpg

U Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina 31. listopada 2012. godine održan je sastanak s predstavnicima Udruge Roma „ Ne boj se – Madara", te predstavnika najugroženijih romskih naselja, u vezi s problematikom romske nacionalne manjine na području Grada Zagreba.

Na sastanku su bili prisutni: mr. sc. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, g. Aleksa Đokić, pomoćnik ravnatelja Ureda, g. Mirko Marković, savjetnik u Uredu, g. Alen Tahiri, vježbenik u Uredu, g. Muhamed Zahirović, predsjednik Udruge „Ne boj se – Madara", g. Damir Švec, savjetnik predsjednika Udruge, g. Mirsad Hasanović, član predsjedništva Udruge, g. Ivan Rumbak, predsjednik Humanitarne organizacije Svjetske organizacije Roma u Hrvatskoj, g. Zuhdija Ahmetović, predsjednik KUD-a „Veseli Romi", g. Refik Delić, predsjednik Taekwondo kluba „Kalo tigro", g. Mesud Seferović, predsjednik Zajednice bosanskih Roma u Hrvatskoj, g. Ramiz Seferović, predsjednik Udruge Roma „Tamo je sunce", te predstavnici romskih naselja g. Ajić Rifet, g. Kemal Seferović i g. Mustafa Osmanović.

G. Muhamed Zahirović predstavio je udrugu „Ne boj se – Madara" te sporazum romskih udruga članica koje su pristupile udruživanju radi postizanja zajedničkih ciljeva za dobrobit romske zajednice. Predstavnici Madare i ostalih romskih udruga predstavili su projekte i aktivnosti: radionice koje se održavaju u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, HZZ-om, Kulturnim centrom Trešnjevka, te ostalim institucijama. Udruga blisko surađuje i sa saborskim zastupnikom g. Veljkom Kajtazijem, gradonačelnikom g. Milanom Bandićem, pučkim pravobraniteljem, te institucijama poput kaznionica i zatvora, na rehabilitaciji zatvorenika pripadnika romske nacionalne manjine. Naglašeno je da se rad Udruge „Ne boj se – Madara" bazira na volonterskom radu i vlastitim sredstvima.

Razgovaralo se i o statusnim pitanjima Roma, o problemu broja ljudi koji se u popisu birača deklariraju kao Romi, te pravima koja romska nacionalna manjina ima obzirom na brojčanost.



Pisane vijesti