Održan sastanak s predstavnicima misije OESS-a na Kosovu i predstavnicima Odbora za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Kosova, 17. svibnja 2016. godine

Slika /slike/Sastanak sa delegacijom R Kosova 18052016/Fotografija sa sastanka s delegacijom R Kosova.jpg
U prostorijama Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina dana 17. svibnja 2016. godine održan je sastanak s predstavnicima misije OESS-a na Kosovu i predstavnicima Odbora za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Kosova. Delegaciju Kosova sačinjavalo je 16 članova, među kojima su, pored predstavnika misije OESS-a na Kosovu, nazočni bili i poslanici Skupštine Kosova. Ispred Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina sastanku su nazočili ravnatelj ureda mr.sc Branko Sočanac, pomoćnici ravnatelja Ureda gđa. Maja Bukša i g. Aleksa Đokić, savjetnica u Uredu gđa. Jasna Rašeta i pripravnica u Uredu gđa. Olivera Jovanović.

U uvodnom dijelu ravnatelj Ureda upoznao je delegaciju s ustrojstvom i djelokrugom Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te zakonodavnim i institucionalnim okvirom zaštite i promocije prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Posebice je bilo riječi o primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kao i o primjeni postojećeg (2013-2016) i izradi novog Nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskih prava (2017-2020).

U daljnjem dijalogu članovi delegacije Kosova iskazali su interes za boljim upoznavanjem s nadležnostima pojedinih tijela državne uprave kad je riječ o provedbi manjinskih politika, te njihovoj međusobnoj suradnji na polju zaštite i promocije manjinskih prava u Republici Hrvatskoj. Nazočnima je predstavljena suradnja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina sa Savjetom za nacionalne manjine i Uredom pučke pravobraniteljice kao neovisnim tijelima, kao i suradnja s tijelima državne uprave nositeljima mjera iz programa i strategija čiji je Ured koordinator. Riječi je posebice bilo o načinima financiranja manjinskih udruga, vijeća i predstavnika, tj. o mehanizmima raspodjele sredstava iz državnog proračuna Republike Hrvatske namijenjenih nacionalnim manjinama. Članovima delegacije Kosova ukratko su predstavljeni i programi iste namjene financirani iz fondova Europske unije, čijom provedbom se s manjinskim pitanjima i problematikama suočava na i lokalnoj razini.

Tema sastanka bilo je i financiranje manjinskih udruga kroz pružanje financijske potpore za razvoj civilnog društva, a nazočni su imali brojna pitanja u svezi s ustrojstvom civilnog sektora u Republici Hrvatskoj i funckioniranjem nevladinih udruga općenito.
 

Pisane vijesti