Održan 27. sastanak Međunarodnog upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma 2005.- 2015., Sarajevo, 29. i 30. rujna 2014. godine

Slika /arhiva/stories/06102014_ravnatelj.jpg

U Sarajevu je 29. I 30. rujna 2014. godine, održan 27. sastanak Međunarodnog upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015. čime je započelo jednogodišnje predsjedanje Bosne i Hercegovine.



Izaslanstvo Republike Hrvatske predvodio je mr. sc. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

U narednom jednogodišnjem razdoblju održat će se još jedan sastanak međunarodnog upravnog odbora i tri tematske konferencije posvećene sigurnosti Romkinja i zdravlju, obrazovanju za zapošljavanje te cjelovitim programima za stanovanje i zapošljavanje Roma.

Tijekom dvodnevnog sastanka najveći dio rasprave bio je fokusiran na budućnost Desetljeća i prijedlozima zemalja o modalitetima nastavka te inicijative, pri čemu je ravnatelj Sočanac iznio stavove RH o odnosnoj problematici.

Iako se iz izlaganja predstavnika Vlada i civilnog društva moglo čuti da većina država članica načelno podržava nastavak ove međunarodne inicijative, ali u novom kontekstu i formatu, nije donesen jedinstven stav o ovom pitanju, te će se o njemu raspravljati i na sljedećem sastanku Međunarodnog upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma u Sarajevu u rujnu 2015. godine, za koji se očekuje da bi mogao biti na ministarskoj razini.

Drugog dana sastanka predstavnici civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske predstavili su izvješća o monitoringu vezanog uz provedbu ciljeva Desetljeća za uključivanje Roma. Predstavnici vlada navedenih država su nakon spomenutih izlaganja upoznali s daljnjim planovima glede integracije romske nacionalne manjine u društveni, gospodarski i kulturni život.

Pisane vijesti