Nacionalni koordinator na sastanku regionalne stručne skupine (REGM) u Moldaviji

Slika /slike/Foto vijesti 2022/Moldavija. Chisinau 2022.jpg
Nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima, g. Alen Tahiri, univ. spec. pol., aktivno sudjeluje na sastanku regionalne stručne skupine (REGM), koji se dana 5. i 6. listopada 2022. održava u Kišinjevu (Moldavija), na temu suzbijanju radnog iskorištavanja, s naglaskom na dužnu pažnju u lancima opskrbe u jugoistočnoj Europi. Ovaj sastanak suorganiziraju Ured Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC) u suradnji s Državnim uredom Moldavije te Ministarstvom Europe i vanjskih poslova Republike Francuske.
 
Nacionalni koordinator, kao jedan od panelista na panelu posvećenom pristupu istrazi i kaznenom progonu usmjerenom na žrtve trgovanja ljudima u svrhu radnog iskorištavanja, naglasio je kako je pojačana suradnja relevantnih tijela država članica Europske unije, kao i država u jugoistočnoj Europi vrlo važna platforma u izgradnji stručnog znanja i prenosivih praksi za identificiranje žrtava trgovanja ljudima koje su radno iskorištavane. Nadalje, istaknuo je kako će poticanje razvoja javno-privatnih inicijativa s trgovačkim društvima koja posluju u sektorima i okruženjima visokog rizika, uz uključivanje regionalne i lokalne razine, pridonijeti povećanju otkrivanja žrtava trgovanja ljudima i prijavljivanja tog kaznenog djela nadležnim tijelima.
 
Nacionalni koordinator iznio je i podatke koji se odnose na radno iskorištavanje žrtava trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj. Istaknuo je da je tijekom 2021. identificirana ukupno 21 žrtva trgovanja ljudima, od kojih je šest žrtava bilo radno iskorištavano. Vezano za aktualnu 2022., naveo je kako je do sada identificirano ukupno devet žrtva trgovanja ljudima, gdje je jedna žrtva muškog spola, bila radno iskorištavana. Zanimljiva je činjenica da su žrtve uglavnom bile radno eksploatirane u području ugostiteljstva.

Pisane vijesti