Mr.sc. Branko Sočanac, v.d. ravnatelja Ureda, sastao se s veleposlanikom Kanade u Republici Hrvatskoj Danielom Maksymiukom

Slika /slike/Sastanak s veleposlanikom_1.jpg
Mr.sc. Branko Sočanac, v.d. ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, sastao 10. studenoga 2017. godine, u prostorijama Ureda, s veleposlanikom Kanade u Republici Hrvatskoj, Daniel Maksymiukom.
 
G. Sočanac predstavio je djelokrug Ureda kao tijela zaduženog za izradu i implementaciju strateških i provedbenih dokumenata te projektnih aktivnosti iz različitih područja zaštite i promicanja ljudskih prava općenito, te prava nacionalnih manjina. Fokus sastanka je posebice bio na pitanjima migracija uzrokovanim izbjegličkom krizom iz 2015. godine, te posljedičnoj potrebi za integracijom državljana trećih zemalja kojima je odobrena međunarodna zaštita u društva prihvata, kako na razini Europske unije, tako i konkretno u hrvatsko društvo. Veleposlanik je izrazio zadovoljstvo hrvatskim integracijskim okvirom, te se osvrnuo na bogatu kanadsku povijest imigracije i primjere dobre prakse kad je riječ o punom participiranju državljana trećih zemalja u svim sferama društvenog života zemalja prihvata, s posebnim naglaskom na gospodarskom participiranju.
 
G. Sočanac je podrobnije upoznao veleposlanika s projektni aktivnostima Ureda vezanim uz jačanje kapaciteta za integraciju nositelja međunarodne zaštite. Predstavljena su oba projekta koja za cilj imaju jačanje i koordinaciju integracijskog okvira, IPA FFRAC 2012 2012 Potpora provedbi politike za integraciju migranata, te projekt Podrška integraciji državljana trećih zemalja kojima je potrebna međunarodna zaštita financiran u okviru Nacionalnog programa Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF). Kad je o projektu financiranom iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) riječ, veleposlanik je izrazio želju za sudjelovanjem na početnoj konferenciji predmetnog projekta, te ponudio suradnju u provođenju njegovih aktivnosti, posebice onih koje se tiču senzibiliziranja opće javnosti i lokalnih zajednica vezano uz suživot s nositeljima međunarodne zaštite. Izrazio je spremnost na suradnju i razmjenu iskustava kad je i o ostalim temama iz djelokruga Ureda riječ.
 

Pisane vijesti