Mr.sc. Branko Sočanac, v.d. ravnatelja Ureda predsjedavao drugu godinu za redom Glavnom odboru Vijeća Europe za pitanja Roma

Slika /slike/CAHROM oktobar 2017_2.jpg
U Strasbourgu je od 24. do 27. listopada održana 14. Sjednica Glavnog odbora stručnjaka za romska pitanja Vijeća Europe (CAHROM) kojem je, već drugu godinu za redom, predsjedavao v.d. ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr.sc. Branko Sočanac. Ovaj odbor odgovoran je Odboru Ministara Vijeća Europe kojemu podnosi izvješća i preporuke, pri čemu se naglasak stavlja na analize i evaluacije politika, prepoznavanje dobrih praksi i promociju provedbe standarda Vijeća Europe. Članovi CAHROM-a su stručnjaci svih država članica Vijeća Europe, a promatrači su međunarodne organizacije i romske organizacije, primjerice Europski forum Roma i Putnika (Travellers).

Na sjednici kojoj su nazočile gotovo sve države članice, brojne međunarodne organizacije i predstavnici romskih organizacija i udruga razmotrene su brojne teme, od kojih ovdje izdvajamo, informacija o trenutnom položaju Europskog romskog instituta za umjetnost i kulturu, položaj progona Roma u podučavanju povijesti, uključivo obrazovanje, pregled aktivnosti međunarodnih organizacija (EK, UNDP, UN OHCHR) i aktivnosti provođene u okviru tematskih skupina.

Na marginama sastanka hrvatsko izaslanstvo održalo je i brojne bilateralne sastanke. S predstavnicima Španjolske, Portugala i Italije razgovaralo se o financiranju romskih potreba iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, s predstavnicom Njemačke o prikupljanju informacija o provedbi nacionalnih politika na regionalnoj i lokalnoj razini, s predstavnicom Mađarske o evaluaciji provedbe nacionalnih strategija integriranim intervencijama u Baranji. S predstavnikom Odjela za mlade Vijeća Europe, razgovarano je o programu jačanja kapaciteta mladih pripadnika romske nacionalne manjine, uz financijsku i stručnu potporu VE, trenutno u provedbi.

S obzirom na kratke rokove za organizaciju aktivnosti u okviru predsjedanja RH Odborom ministara VE, osobito su značajni razgovori održani s predstavnicima relevantnih Odbora Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina (Framework Convention for the Protection of National Minorities - FCNM) i Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima (European Charter for Regional or Minority Languages - ECRML) o planiranom skupu zajedničkog obilježavanja 20. obljetnice stupanja na snagu ovih instrumenata. Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina tijekom predsjedavanja RH Odborom ministaraVE (svibanj-studeni 2018) bit će organizator tri velika skupa.


 

Pisane vijesti