Međunarodni dan sjećanja na romske žrtvama holokausta - Porajmosa

Slika /arhiva/stories/02082013.jpg

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta 02.08.2013. godine obilježen je, na romskom groblju Uštica u Spomen području Jasenovac.
Dosad je evidentirano 16.173 Roma ubijenih u Jasenovcu, od kojih 5.608 djece, a najveći broj Roma je ubijen u ljeto 1942. godine.

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta se obilježava u znak sjećanja na 2. kolovoza 1944. godine kad je, u jednoj noći, u koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeno 2.897 Roma.

U obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta, sudjelovali su predstavnici najviših državnih institucija, veleposlanstava, vjerskih zajednica, antifašista, nevladinih organizacija, jedinica lokalne i područne samouprave i veleposlanstava.

U ime Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, vijenac su položili mr. sc. Predrag Šipka, pomoćnik ravnatelja i gosp. Mirko Marković.

Na taj datum prisjećamo se svih žrtava od kojih nekoliko tisuća Roma ubijenih za vrijeme Drugog svjetskog rata u koncentracijskom logoru Jasenovac.



Pisane vijesti