Međunarodna romska konferencija u Radencima

Slika /slike/Foto vijesti 2023/Radenci.jpg
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, gosp. Alen Tahiri, univ. spec. pol., sudjelovao je 21. rujna 2023. godine na međunarodnoj konferenciji „The international Roma conference“ u Radencima, Slovenija. 

Konferenciju je svečano otvorio predsjednik Vijeća romske zajednice Republike Slovenije i predsjednik Europske unije Roma, gosp. Jožek Horvat Muc, v.d. ravnatelj Ureda Vlade Republike Slovenije za narodnosti, gosp. Janez Doltar i europarlamentarac gosp. Matjaž Nemec.

Glavne teme Konferencije bile su provedba desetogodišnjeg plana Europske komisije za potporu Romima u Europskoj Uniji kroz jednakost, integraciju, sudjelovanje, obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo i stanovanje, te prezentacija dobrih praksi u rješavanju problema romske zajednice i sigurnosne prilike u sredinama u kojima Romi žive.

Ravnatelj Ureda u svom izlaganju prezentirao je rad Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kroz Nacionalni plan za uključivanje Roma za razdoblje od 2021. do 2027. godine i Operativni program nacionalnih manjina. Također posebnu pažnju usmjerio je ka izazovima s kojima se susreće romska zajednica u području trgovanja ljudima  te u području suzbijanja zločina iz mržnje i javnog poticanja na nasilje i mržnju. 

U nastavku izlaganja prezentirao je primjere dobre prakse kroz provedene projekte namijenjene za romsku nacionalnu manjinu iz predpristupnih fondova EU (PHARE 2005 i 2006 te IPA 2008 i 2012) kao i iz Europskog socijalnog fonda.

Na navedenoj Konferenciji sudjelovalo je više od stotinu sudionika iz petnaest država europskog kontinenta.
 

Stranica