Kampanja Dosta! Vijeća Europe

Slika /slike/Kampanja Dosta 2016.jpg
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Inicijativom mladih Roma „Mir“ i romskom zajednicom grada Kutine i u 2016.g. organizirao je aktivnosti u okviru kampanje Vijeća Europe Dosta! 09. prosinca 2016. godine, u Kinu Europa u Zagrebu.

Kampanja Dosta!, usmjerena na borbu protiv predrasuda prema Romima, ove godine je obuhvatila nekoliko aktivnosti u okviru Human Rights Film Festivala koje, između ostalog, ukazuju na kulturni identitet nove generacije mladih Roma. Program je otvorio mr.sc. Branko Sočanac, o.d. ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je nedavno ponovno izabran za predsjedavajućeg Odbora stručnjaka Vijeća Europe za romska pitanja.

Kratki dokumentarni film „Korita – Skăldră“ rezultat je suradnje romske zajednice grada Kutine i OŠ Stjepana Kefelje Kutina o baštinskom nasljeđu Roma Bajaša - izradi korita i ostalih predmeta od drveta. Film koji je osvojio glavnu nagradu na Dubrovačkom filmskom festivalu za djecu i mlade Mediterana te dobio priznanje Međunarodnog Etno film festivala Srce Slavonije – „Special heart of Slavonia“ potvrđuje važnost suradnje, međusobne otvorenosti i povezivanja romske zajednice s lokalnom zajednicom. Uz njega je prikazan i „Audiovizualni rječnik bajaško-rumunjskog jezika“, jezika kojim govore Romi Bajaši iz Kutine. Autori tog projekta su također romska zajednica grada Kutine, u suradnji s Foto video klubom Kutina, OŠ Vladimira Vidrića te Tehničkom školom Kutina.

Postavljena je i izložba Romski otvoreni muzej, prikaz fotografija na kojima prepoznajemo lica svjetskih umjetnika koji su porijeklom Romi. Izložbu su pokrenuli mladi Romi iz RKUD-a Darda, kulturno umjetničkog društva koji se bori kulturom protiv diskriminacije.

Članovi neformalne Inicijative mladih Roma organizirali su Živu knjižnicu, prigodu za informiranje o problemima s kojima se suočavaju mladi Romi, ali i pozitivnim pričama.

Na kraju događanja održana rasprava o položaju mladih Roma i njihovoj ulozi u društvu, mogućnostima integracije i održavanja kulturnog identiteta.

 

Pisane vijesti