Čestitka ravnatelja Ureda u povodu obilježavanja 8. travnja, Svjetskog dana Roma

Svjetski dan Roma koji obilježavamo 8. travnja, posvećen je najvećoj europskoj nacionalnoj manjini - Romima.

Ovaj dan je, od trenutka njegova proglašenja do danas, bio prilika da se usredotočimo na povijest Roma, kulturu, jezik ali i aspiracije Roma koje su i dalje uglavnom nepoznanica kako europskim pa tako i hrvatskim građanima premda su ključne za međusobno razumijevanje i uklanjanje jaza koji još uvijek postoji između većinskog i romskog stanovništva.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina posljednjih je godina više nego ikad usredotočio svoje djelovanje upravo na podizanje znanja o hrvatskim Romima, o poteškoćama s kojima žive (od loših stambenih uvjeta, teškog siromaštva hranjenog dugotrajnom nezaposlenošću i neadekvatnim obrazovanjem) pa do diskriminacije s kojom se susreću,  ali i s težnjama romske djece i njihovih roditelja.

Istraživanje baznih podataka nam je pokazalo da preko 90% romskih roditelja, kao i, vjerujemo ostali hrvatski građani, želi da njihova djeca steknu razinu obrazovanja koja će im omogućiti zapošljavanje i život dostojan čovjeka, život u kojem se samostalno mogu brinuti o vlastitim potrebama, kao i o potrebama svoje obitelji.

Imajući u vidu upravo roditeljska, ali i iskrena dječja nadanja, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina je pokrenuo kampanju pod sloganom „Pokreni kotač znanja“ kojom želimo dodatno osnažiti odlučnost romskih roditelja za upis djece u predškolu kao i podržati uspješan prijelaz romske djece iz osnovnoškolskog u srednjoškolsko obrazovanje.

Kao i uvijek do sada snažno podupiremo rad nadležnih institucija te im svoja stručna znanja stavljamo na raspolaganje kako bi i u ovim teškim vremenima u kojima se suočavamo s pandemijom uzrokovanom COVID-19 osigurali potrebnu podršku djeci pripadnicima romske nacionalne manjine na njihovom putu ka samostalnosti i time doprinijeli daljnjem ujednačavanju životnih mogućnosti sve djece u Republici Hrvatskoj.

Također, svojom čestitkom Romima želimo svoja znanja i resurse staviti na raspolaganje jedinicama lokalne i područne samouprave kako bismo zajedničkim nastojanjima osigurali potrebnu pomoć pripadnicima romske nacionalne manjine koji žive u uvjetima u kojima je teško ili gotovo nemoguće pridržavati se preventivnih mjera zdravstvene zaštite i socijalne distance.

Ovo je vrijeme u kojem imamo novu priliku i da kao društvo u cjelini učinimo korak više. Jedini način da zaštitimo jedni druge jest da zajedno i brinemo jedni o drugima, ne ostavljajući nikoga zaboravljenim!

Pisane vijesti