Ravnatelj Ureda na čelu delegacije Republike Hrvatske na ministarskom sastanku Brdo Proces

Ravnatelj Ureda, Alen Tahiri, univ. spec. pol., predvodio je delegaciju Republike Hrvatske na ministarskom sastanku Brdo Proces koji se održao 4. ožujka 2020. u Ljubljani. Tema ovogodišnjeg sastanka Brdo Procesa, koji okuplja države Jugoistočne Europe, bila je jačanje suradnje u borbi protiv trgovanja ljudima i seksualnog zlostavljanja djece putem Interneta.
 
Tijekom prvog dijela sastanka raspravljalo se o rezultatima regionalne suradnje na području suzbijanja trgovanja ljudima i funkcioniranju neformalne mreže nacionalnih koordinatora za suzbijanje trgovanja ljudima. Sudionici sastanka potvrdili su važnost međusobne suradnje i složili se da je mreža nacionalnih koordinatora u Jugoistočnoj Europi dala značajan doprinos jačanju regionalne suradnje u borbi protiv tog globalnog fenomena. Na sastanku je dogovoreno da se regionalna suradnja na području suzbijanja trgovanja ljudima unutar postojeće mreže nastavi i nadograđuje na temelju strateškog dokumenta koji su pripremili nacionalni koordinatori zajedno s Međunarodnim centrom za razvoj migracijske politike (ICMPD).
 
Drugi dio sastanka bio je usmjeren jačanju policijske suradnje u prevenciji i istrazi seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece putem Interneta. Postignuta je suglasnost o potrebi podizanja svijesti u društvu, posebno najugroženijih članova društva, djece i mladih, o zamkama koje nove tehnologije mogu predstavljati, s naglaskom na dodatno jačanje i uključenost relevantnih službi u državama članicama Brdo Procesa na ovom području i omogućavanju stručnjacima da se informiraju o preventivnim i drugim aktivnostima važnim za borbu protiv zlouporaba na Internetu. Kako bi se u budućnosti intenzivirala suradnja na ovom području, na sastanku je dogovoreno stvaranje mreže nadležnih kontaktnih točaka u spomenutim državama.
 
Članovi neformalne mreže nacionalnih koordinatora za suzbijanje trgovanja ljudima u jugoistočnoj Europi sastali su se na marginama ministarskog sastanka Brdo Procesa. Navedena mreža prepoznata je kao jedan od najvažnijih foruma za suradnju u području borbe protiv trgovanja ljudima u državama Jugoistočne Europe.



Pisane vijesti