Održane radionice na temu izrade novog Nacionalnog programa za Rome

U okviru izrade nacrta Nacionalne strategije za Rome, 12. i 13. te 19. i 20- siječnja 2012. godine, održane su dvodnevne radionice na temu izrade novog Nacionalnog programa za Rome u Bluesun hotelu Kaj, Marija Bistrica.

Radionice su održane za 7 tematskih područja: Uključivanje u kulturni i društveni život i udruge, Statusna pitanja, nediskriminacija i besplatna pravna pomoć, Zdravstvo, Obrazovanje i sport, Socijalna zaštita, Zapošljavanje i uključivanje u gospodarski život te Prostorno uređenje, stanovanje i zaštita okoliša. Uz predstavnike ministarstava, ureda Vlade RH i ostalih državnih institucija, na radionicama su sudjelovali i predstavnici lokalne i regionalne samouprave, pripadnici romske nacionalne manjine, kao i nezavisni stručnjaci. Radionice je vodio tim stručnjaka koji facilitira proces izrade Nacionalne strategije za Rome: Milena Babić, Srđan Dvornik, Biserka Tomljenović i Diana Topčić-Rosenberg.

V.d. ravnatelj Ureda za nacionalne manjine, mr.sc. Branko Sočanac, u pozdravnom je govoru naveo kako Okvir EU za nacionalne strategije integracije Roma i prateći dokumenti daju korisne smjernice, a velik dio sadržaja buduće strategije i pratećeg akcijskog plana već se nalazi u prilozima dobivenim od tijela državne uprave. Istaknuo je i kako će se osobita pozornost u daljnjem radu dati koherentnosti ciljeva, mjera i aktivnosti, mehanizmima praćenja provedbe, evaluacije i revizije Strategije i Akcijskog plana, te provedbi na lokalnoj razini.

Radionice su organizirane uz potporu Fonda MtM Instituta Otvoreno društvo i označile su početak širih konzultacija u izradi Strategije. Nakon dovršetka rada radnih skupina i izrade nacrta Strategije, održat će se javna rasprava, uključujući javne diskusije u regionalnim centrima diljem Republike Hrvatske.

Pisane vijesti