Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Alen Tahiri, izaslanik predsjednika Vlade RH, mr.sc. Andreja Plenkovića, na Svečanom obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika

Izaslanik predsjednika Vlade RH, mr.sc. Andreja Plenkovića, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Alen Tahiri, sudjelovao je 5. studenog 2018.g. na 9. svečanom obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika, u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara. Skup, održan u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ove godine je bio posvećen tisućljetnoj obljetnici migracije Roma iz Indije. U svom izlaganju istaknuo je da je jezik bio i ostao jedna od ključnih ljudskih institucija, poput obitelji, morala ili zakona. "Jezik je dio priče o nama, našoj prošlosti i našoj budućnosti. Danas odajemo počast svim našim precima koji su usprkos svim nedaćama sačuvali taj neprocjenjivi dragulj našeg identiteta".

Obilježavanje Svjetskoga dana romskog jezika počelo je u subotu dvodnevnim međunarodnim simpozijem na temu "Tisućljetne migracije Roma iz pradomovine Indije u Europu i ostatak svijeta" koji je okupio predstavnike Međunarodne romske unije, profesore, književnike, publiciste, novinare i druge stručnjake za jezik i kulturu romskoga naroda.

Pisane vijesti