Javna tribina na temu integracije osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita, 27. travnja 2018. godine, Zadar

U sklopu provedbe projekta ''Podrška integraciji državljana trećih zemalja kojima je potrebna međunarodna zaštita'' sufinanciranog u okviru Nacionalnog programa Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF), a povodom nedavnog preseljenja četrdeset osoba pod međunarodnom zaštitom u grad Zadar, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske (u nastavku: Ured) organizirao je  27. travnja 2018. godine javnu tribinu u Zadru pod nazivom ''Izazovi i mogućnosti za integraciju osoba pod međunarodnom zaštitom iz perspektive javnih službi''.

Na tribini je sudjelovalo više od četrdeset službenika tijela i ustanova jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te predstavnika civilnog društva.

Javnu tribinu otvorila je gđa. Danijela Gaube, pomoćnica ravnatelja Ureda, predstavivši  ulogu Ureda kao koordinativnog tijela za područje integracije osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u hrvatsko društvo, kao i ulogu Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo i pripadajuće Radne skupine.

Ispred Grada Zadra okupljene je pozdravio predstojnik Ureda gradonačelnika g. Neven Klarin, naglasivši ulogu i važnost lokalne razine za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita. Prisutnima se potom obratila gđa. Gordana Valenta, načelnica Sektora za upravne poslove, strance i državljanstvo Ministarstva unutarnjih poslova, koja je predstavila ulogu Ministarstva u postupku odobravanja međunarodne zaštite kao i važnost međuresorne i međusektorske suradnje u integraciji osoba pod međunarodnom zaštitom.

Riječ je zatim dana izlagačima, stručnjacima s bogatim profesionalnim iskustvom u ovoj temi, iz ključnih sektora za integraciju: socijalne skrbi, obrazovanja, zdravstva i zapošljavanja. Stručnjaci su se u svojim izlaganjima osvrnuli na zakonodavni okvir integracije te prava i obveze osoba pod međunarodnom zaštitom, kao i na konkretne izazove u svakodnevnom radu i načine njihova prevladavanja.
 

Pisane vijesti