Održana Druga sjednica Hrvatsko-crnogorskog međuvladinog Mješovitog odbora za manjine, Zagreb 24. svibnja 2017. godine

Druga sjednica Hrvatsko-crnogorskog međuvladinog Mješovitog odbora za manjine osnovanog na temelju Sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj održana je 24. svibnja 2017. godine u  Zagrebu.

Hrvatsko izaslanstvo predvodio  je g. Zvonko Milas,  državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predsjedatelj hrvatskog dijela MMO-e, a crnogorsko izaslanstvo g. Valon Dasharami, v. d. tajnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore, predsjedatelj crnogorskog dijela MMO-a. U ime Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina sudjelovala je Bahrija Sejfić, pomoćnica ravnatelja Ureda.

Međuvladin mješoviti odbor se tijekom rasprave o obostranoj zaštiti manjina te o aktualnim pitanjima položaja hrvatske i crnogorske manjine koje žive u dvjema državama suglasio da Sporazum o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj, koji je potpisan 14. siječnja 2009. godine u Zagrebu, osigurava odgovarajući okvir za zaštitu prava manjinskih zajednica i za poboljšanje njihovog položaja. Istaknuto je i da je zakonska regulativa u obje države uglavnom zadovoljavajuća i u skladu s europskim standardima. Provedba Sporazuma je dodatni poticaj za unaprjeđenje prijateljskih odnosa među dvjema državama.

Obje strane usvojile su i potpisale Zapisnik koji sadrži preporuke vladama Republike Hrvatske i Crne Gore za daljnje unaprjeđenje prava hrvatske i crnogorske manjine.

 

Pisane vijesti