Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina (v.d.) mr.sc. Branko Sočanac ponovno izabran za predsjednika Glavnog odbora za pitanja Roma Vijeća Europe (CAHROM)

Na 12. sjednici Glavnog odbora stručnjaka za pitanja Roma Vijeća Europe održanoj od 15-18. studenog ove godine v.d. ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr.sc. Branko Sočanac ponovno je izabran za predsjednika Odbora s mandatom za 2017. godinu. Premašujući potrebnu dvotrećinsku većinu već u prvom krugu glasovanja g. Sočancu odano je priznanje njegovim predsjedavanjem CAHROM-a tijekom 2016. godine kada su evedene inovativne metode rada samog Odbora.

Izborom g. Sočanca odano je i priznanje Vladi Republike Hrvatske za njezin konstantan rad na rješavanju brojnih pitanja vezanih uz romsku nacionalnu manjinu, posebice kada je riječ o provedbi Nacionalne strategije za integraciju Roma do 2020, odnosno provedbu akcijskih planova.

CAHROM je jedina međuvladina struktura u Europi koja na adekvatan način adresira specifična pitanja Roma čime predstavlja dodanu vrijednost radu Vijeća Europe. CAHROM je također odgovoran Odboru ministara Vijeća Europe kojemu podnosi izvješća i preporuke, pri čemu se naglasak stavlja na analize i evaluaciju politika, prepoznavanja dobrih praksi i promoviranju već usvojenih standard Vijeća Europe. Članovi CAHROM-a eksperti su svih država Vijeća Europe a promatrači su međunarodne organizacije (EU-EK, OESS/ODIHR, OHCHR, UNICEF, UNDP, UNHCR, IOM, FRA i dr.) kao i romske organizacije diljem Europe.

Kao posebni kuriozitet ovog zasjedanja CAHROM-a je nastup g. Sočanca pred Skupinom izvjestitelja ministarskih zastupnika za socijalna i zdravstvena pitanja (GR-SOC) što predstavlja prvi i do sada jedini nastup jednog predsjednika CAHROM-a pred ovom Skupinom izvjestitelja. U izlaganju je poseban naglasak dan na aktualni trenutak položaja Roma u Europi osobito u kontekstu migrantske krize te posljedice koje će ista imati na položaj najmnogoljudnije nacionalne manjine u Europi.
 

Pisane vijesti