Obilježena 10. obljetnica donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine, u petak 21. prosinca 2012. godine, u Maloj vijećnici Hrvatskoga sabora organizirao je skup povodom obilježavanja 10 godina od donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina, kao temeljna ljudska prava i slobode, nedjeljiv su dio demokratskog sustava Republike Hrvatske i uživaju potrebnu potporu i zaštitu. Hrvatski sabor je na sjednici 13. prosinca 2002. godine donio Odluku o proglašenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Ovim skupom željelo se ukazati na važnost donošenja Ustavnog zakona, čime je stvoren normativni okvir za ostvarivanje cjelovite zaštite prava pripadnika nacionalnih manjina.

Uz ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr. sc. Branka Sočanca i predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Aleksandra Tolnauera, skupu su se prigodnim govorom obratili i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru dr. sc. Furio Radin i prof. dr. Milorad Pupovac, ministar Ministarstva uprave Arsen Bauk, potpredsjednik Vlade RH mr. sc. Neven Mimica, ispred Ureda Predsjednika RH Zvonimir Lončarević te predsjednik Hrvatskoga Sabora Josip Leko.

Seminaru su nazočili i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru Veljko Kajtazi, Deneš Šoja i Vladimir Bilek, te predstavnici i predstavnice nadležnih ministarstava i jedinica lokalne i područne regionalne samouprave, brojni predstavnici i prestavnice udruga i vijeća nacionalnih manjina, predstavnici akademske i međunarodne zajednice te eksperti.



Pisane vijesti