Ravnatelj Ureda na centralnoj svečanosti Dana Bošnjaka u Zagrebu

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske gosp. Alen Tahiri, univ. spec. pol., sudjelovao je dana 28. rujna 2024. godine na centralnoj svečanosti obilježavanja Dana Bošnjaka koja se ove godine održala u Zagrebu u suorganizaciji Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Republici Hrvatskoj-Bošnjaci zajedno i Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, a pod pokroviteljstvom Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

Na ovogodišnjoj svečanosti okupili su se visoki uzvanici iz političkog života Republike Hrvatske, Republike Srbije i Republike Crne Gore, te veliki broj predstavnika i delegacija bošnjačkih vijeća i udruženja iz čitave regije.

U svom inspirativnom govoru ravnatelj Ureda gosp. Tahiri istaknuo je kako je Republika Hrvatska u proteklom razdoblju osigurala visoku razinu prava pripadnicima svih nacionalnih manjina, sukladno Ustavu Republike Hrvatske, u kojem su u izvorišnim osnovama navedene 22 nacionalne manjine, među kojima je i bošnjačka nacionalna manjina, te odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i posebnom zakonima i drugim propisima Republike Hrvatske, kao i sukladno najvišim međunarodnim standardima. Sukladno navedenim dokumentima Bošnjaci imaju pravo na ostvarivanje svog nacionalnog, kulturnog, jezičnog i vjerskog identiteta, te su uključeni u sva područja hrvatskog društva, te svojim aktivnostima kroz kulturu, znanost, sport i sl. doprinose razvoju Republike Hrvatske. Nadalje, gosp. Tahiri je naglasio kako će Vlada Republike Hrvatske i dalje nastaviti unaprjeđivati postojeću razinu zaštite prava nacionalnih manjina, što je i potvrdila 01. kolovoza 2024. godine donošenjem novih Operativnih programa nacionalnih manjina za razdoblje 2024. - 2028. u okviru kojih su i posebni Operativni programi za bošnjačku, crnogorsku, makedonsku, slovensku i albansku nacionalnu manjinu.

Istaknuo je kako vjeruje da će i današnji skup doprinijeti daljnjem unapređenju i afirmiranju bošnjačke zajednice u Hrvatskoj.



Pisane vijesti