U Zagrebu održan seminar „Zločin iz mržnje i govor mržnje“

Dana 13. studenog 2023., u prostorijama Ministarstva pravosuđa i uprave, održan je seminar  pod nazivom „Zločin iz mržnje i govor mržnje“, kojeg je organizirao Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Pravosudnom akademijom.

Riječ je o seminaru namijenjenom kaznenim i prekršajnim sucima, savjetnicima općinskih i županijskih sudova, zamjenicima i državnoodvjetničkim savjetnicima kaznenog odjela županijske i općinske razine, te policijskim službenicima.

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina gosp. Alen Tahiri, univ. spec. pol. održao je uvodni govor u kojem je okupljenim sudionicima ukazao na zabrinjavajući porast ekstremne retorike u javnom prostoru te je istaknuo da je jedna od najvažnijih aktivnosti koje provodi ovaj Ured upravo organizacija stručnih seminara vezano uz zločin iz mržnje i govor mržnje, posebno vezano uz zločin iz mržnje prema predstavnicima nacionalnih manjina i po osnovi spolne orijentacije.

Uz ravnatelja Ureda okupljenim sudionicima uvodnim riječima obratile su se i gđa Vedrana Šimundža Nikolić, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa i uprave i gđa Kristina Bekavac, ravnateljica Pravosudne akademije. Predstavnici svih triju institucija istaknuli su važnost daljnje zajedničke suradnje i nastavak zajedničkog rada na redovitim edukacijama službenika u tijelima kaznenog progona, a sve s ciljem iskorjenjivanja ovih kaznenih i prekršajnih djela iz društva.

Voditeljice seminara bile su gđa Andreja Šurina Marton, zamjenica Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske te gđa Dijani Rizvić, sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, koje su u sklopu navedenog seminara održale predavanja na teme materijalnog prava u kontekstu zločina iz mržnje i govora mržnje te pojavnost ovih kaznenih i prekršajnih djela u praksi, procesnim pravima žrtve kroz  idealni kazneni i prekršajni postupak, kriterijima za zločin iz mržnje i  govor mržnje, te o učinkovitosti istraga za ta djela sukladno presudama Europskog suda za ljudska prava.

Preko 30 sudionika doprinijelo je uspješnom i produktivnom radu i raspravi na seminaru „Zločin iz mržnje i govor mržnje“.

Pisane vijesti