Održana Dvadeseta sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. godine

Dvadeseta sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. godine (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) održana je u ponedjeljak, 30. listopada 2023. godine, u zgradi Vlade Republike Hrvatske, pod vodstvom predsjednice Povjerenstva – potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, Anje Šimprage.
Članovi Povjerenstva usvojili su nove Kriterije za utvrđivanje financijske pomoći za poboljšanje uvjeta i kvalitete života pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, čime su učinjena potrebna usuglašavanja s pozitivnim zakonskim propisima kao i ostvareni uvjeti za unapređenje rada Povjerenstva u postupcima utvrđivanja financijske pomoći za poboljšanje uvjeta i kvalitete života pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine predstavilo je informacije o provedbi Godišnjeg programa unapređenja životnih uvjeta pripadnika romske nacionalne manjine za 2023. godinu.

Temeljem Kriterija za utvrđivanje financijske pomoći za poboljšanje uvjeta i kvalitete života pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj iz 2021. godine, odobrene su dvije zamolbe za su/financiranje pripreme i provedbe projekata jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, četiri zamolbe za financiranje troškova školovanja pripadnika romske nacionalne manjine te dvadeset i jedna zamolba za nabavu radova i materijala za unaprjeđenje životnih uvjeta u stambenim objektima socijalno ugroženih pripadnika romske nacionalne manjine te otklanjanje šteta uzrokovanih nenamjernim požarima, poplavama te ostalim nepredvidivim nepogodama i nesrećama na stambenim i drugim objektima. Detaljnije Izvješće o odobrenim zamolbama temeljem Kriterija za utvrđivanje financijske pomoći za poboljšanje uvjeta i kvalitete života pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj iz 2021. godine dostupno je ovdje.
 

Pisane vijesti