Održana dvanaesta sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. godine

Održana dvanaesta sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. godine
 
Dvanaesta sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. godine (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) održana je u petak, 11. studenog 2022. godine, u zgradi Vlade Republike Hrvatske, pod vodstvom predsjednice Povjerenstva – potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, Anje Šimprage.
Na sjednici je Povjerenstvo primilo informaciju Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje o provedbi Godišnjeg programa unapređenja životnih uvjeta pripadnika romske nacionalne manjine za 2022. godinu.
Temeljem Kriterija za utvrđivanje financijske pomoći za poboljšanje uvjeta i kvalitete života pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj Povjerenstvo je odobrilo zamolbu Međimurske županije za tiskanje dodatnih 500 primjeraka Priručnika za dopunsko učenje hrvatskog jezika, nakladnika OŠ Tomaša Goričanca u iznosu od 16.875,00 kn, zamolbu Međimurske županije - Dječji vrtić Cipelica Čakovec, Područni odjel Pirgo u Kuršancu za kupnju tri klima uređaja i perilice suđa u ukupnom iznosu od 33.721,25 kn te zamolbu Općine Petlovac za sufinanciranje projekta 'Izgradnja nogostupa od romskog naselja do sela Torjanci' u ukupnom iznosu od 100.000,00 kn.
Povjerenstvo je odobrilo zamolbe za sufinanciranje troškova školovanja pripadnika romske nacionalne manjine Visoke poslovne škole PAR.
Povjerenstvo je, uslijed promjene nabavnih cijena, odlučivalo o novim iznosima po zamolbama fizičkih osoba koje su prethodno odobrene na 8. sjednici Povjerenstva te su odobrene sljedeće izmjene zamolbi: Z.M. iz Kotoribe u iznosu od 14.870,63 kn i N.O. iz Malog Bukovca u iznosu od 12.642,50 kn.
Povjerenstvo je donijelo i dvije nove odluke o priznavanju prava na jednokratnu financijsku pomoć fizičkim osobama koje su pretrpjele štete od požara, S.B iz Ludbrega u iznosu od 26.612,10 kn te D.H. iz Zagreba u iznosu od 28.763,13 kn.
Povjerenstvo je donijelo odluku kojom se ne usvajaju zamolbe udomiteljskih obitelji za dodjelom jednokratne financijske pomoći jer se istima ne ispunjava svrha financiranja sukladno članku 3. Kriterija te odluku kojom se utvrđuje kako su iscrpljena sva sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2022. godinu za svrhu propisanu člankom 3. točkom 4. Kriterija.

Pisane vijesti