Ravnatelj sudjeluje u obilježavanju 5. studenog, Svjetskog dana romskog jezika

Alen Tahiri, univ. spec. pol., ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, 5. studenog sudjeluje u dijelu bogatog programa obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika.
 
Nakon što je 2008. godine objavljen prvi Hrvatsko-romski i romsko-hrvatski rječnik na inicijativu Veljka Kajtazija, a potpisivanjem Povelje i deklaracije 2009. godine na Simpoziju o romskom jeziku u Hrvatskoj potaknuta je ideja obilježavanja Svjetskog Dana romskoga jezika.
Hrvatski sabor je, kao prvo predstavničko tijelo u svijetu, na sjednici 24. svibnja 2012. godine prihvatio Zaključak o potpori međunarodnoj inicijativi za ustanovljenje 5. studenog Svjetskim danom romskog jezika, a 7. studenog 2015. godine Opća skupština UNESCO-a prihvatila je inicijativu Republike Hrvatske te je službeno proglasila 5. studenog za Svjetski dan romskog jezika.
 
Prijepodne je u Hrvatskom saboru obilježeno 10 godina od prihvaćanja Zaključka. Uz predsjednika Gordana Jandrokovića, izaslanika predsjednika Vlade i ministra obrazovanja i znanosti Radovana Fuchsa te ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Nataše Tramišak, sudjelovali su i saborski zastupnici te drugi gosti.
 
Središnja manifestacija održava se 5. studenog poslijepodne u Puli. Obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika organizirali su Savez Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara" i saborski zastupnik i predsjednik Organizacijskog odbora Veljko Kajtazi.

Pisane vijesti