Nacionalni koordinator sudjeluje na sastanku regionalne stručne skupine (REGM) u Crnoj Gori

U Herceg Novom, u Crnoj Gori, od 5. do 6. srpnja 2022., održava se sastanak regionalne stručne skupine (REGM) na temu sprečavanja tehnološki potpomognutog trgovanja ljudima, u svrhu seksualnog iskorištavanja, uključujući djecu u Jugoistočnoj Europi
 
Sastanak je organiziran od strane Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC), Ministarstvom Europe i vanjskih poslova Francuske te domaćinom Ministarstvom unutarnjih poslova Crne Gore.
 
Alen Tahiri, univ. spec. pol., nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj, aktivno sudjeluje na navedenom sastanku te je prezentirao aktivnosti koje se provode u Republici Hrvatskoj, a tiče se problematike kibernetičkog kriminala koji ostavlja veliki prostor za iskorištavanje žrtava trgovanja ljudima, posebice djece.

Istaknuo je kako policijski službenici u Republici Hrvatskoj, kontinuirano prilikom provođenja kriminalističkih istraživanja, osobito kriminalističkih istraživanja iz domene spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta putem društvenih mreža, a u cilju otkrivanja vrbovanja žrtava putem društvenih mreža, provode pojedine provjere putem otvorenih izvora na Internetu u cilju identifikacije počinitelja i žrtava kaznenih djela povezanih s trgovanjem ljudima.

Nadalje, istaknuo je da je važnost prevencije u ranoj dobi kod djece ključna posebice kad govorimo o fenomenu trgovanja ljudima. S time u vezi spomenuo je međupredmetnu temu Građanski odgoj i obrazovanje i Uporabu informacijske i komunikacijske tehnologije gdje se učenike poučava o temi elektroničkog nasilja te o temi prevencije trgovanja ljudima. Kao i sudjelovanje učenika osnovnih i srednjih škola na radionici „Prevencija trgovanja ljudima“.



Pisane vijesti