Čestitka povodom Svjetskog dana Roma

Hrvatska 2027. godine je zemlja u kojoj se romska djeca obrazuju u integriranim odgojno-obrazovnim ustanovama, radno sposobni Romi kvalitetno zapošljavaju, a većina romskog stanovništva ne živi u siromaštvu.

Hrvatska 2027. godine je zemlja u kojoj je značajno povećana ukupna kvaliteta života Roma, posebice djece i mladih i u kojoj se pripadnici romske nacionalne manjine osjećaju punopravnim članovima nacionalne i europske zajednice i čiji je odnos prema institucijama obilježen međusobnim povjerenjem i suradnjom.
 

Na početku ove čestitke stoji vizija Nacionalnog plana za uključivanje Roma 2021.-2027. – temeljnog dokumenta kojim Vlada Republike Hrvatske planira svoje buduće djelovanje na području uključivanja romske nacionalne manjine u hrvatsko društvo i potvrđuje svoju kontinuiranu posvećenost brizi da se svi njezini građani osjete jednakopravnim članovima zajednice i žive u društvu koje svima omogućava jednake prilike za ostvarenje.

Svjetski dan Roma se svake godine diljem svijeta obilježava 8. travnja.

Datum je to koji je odabran kako bi se podsjetilo na prvi Svjetski kongres Roma održan u Londonu 1971. godine, na kojem je najbrojnija nacionalna manjina u Europi odlučila o važnim odrednicama svojeg identiteta - službenoj romskoj zastavi, romskom jeziku – romani chibu, romskoj himni – Đelem, đelem te o prihvaćanju naziva Rom što na romskom znači „čovjek“. 


Čestitamo Svjetski dan Roma svim našim sugrađankama i sugrađanima romske nacionalne manjine.


BAXTALO MAŠKARTHEMUTNO DIVE E ROMENGO!

CESTITJESK ZUVA ALU ROMILOR!

 
Pozivamo Vas i da pogledate kratki video-spot koji je krovna organizacija Romkinja i Roma u Republici Hrvatskoj, Savez Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ priredila povodom ovog svečanog dana. 

SVJETSKI DAN ROMA


 

Pisane vijesti