INCLuDE: Ravnatelj Ureda otvorio edukaciju Međusektorska suradnja u integraciji osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina g. Alen Tahiri, univ. spec. pol., otvorio je dvodnevnu edukaciju Međusektorska suradnja u integraciji osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita koja se održava u Osijeku 21. i 22. listopada 2021. godine.

Nakon uvodnog obraćanja u kojem je zahvalio svim sudionicima na odazivu te Hrvatskom pravnom centru na organizaciji, ravnatelj je istaknu važnost održavanja ove edukacije na lokalnoj razini budući da se integracija događa upravo u lokalnim zajednicama. Okupljanje ključnih dionika u integraciji te jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za integraciju ključno je i za uspješnost samog procesa i za stvaranje uključivog društva.

U nastavku izlaganja s pozicije predsjednika Stalnog povjerenstva za provedbu stranaca u hrvatsko društvo ravnatelj se osvrnuo na Prijedlog Akcijskog plana za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita za razdoblje od 2021. do 2023. godine te najavio njegovo skorašnje upućivanje na javno savjetovanje i pozvao sudionike da prate i sudjeluju u ovom procesu.

Edukacija je dio aktivnosti projekta INCLuDE – Međuresorna suradnja u osnaživanju državljana trećih zemalja, sufinanciranog iz Fonda za azil, migracije i integraciju, a namijenjena je javnim službenicima, predstavnicima lokalne samouprave te organizacijama civilnog društva. Edukacija se provodi regionalno u Rijeci, Osijeku i Zagrebu kroz ukupno četiri dana te okuplja sudionike iz više od 20 različitih gradova diljem Hrvatske. Nakon Osijeka, ista edukacija će se održati u Zagrebu 11. i 12. studenoga 2021. godine.

Pisane vijesti